Sek. Ren. Islam An-Naim

Desa Murni, Pekan Lama 09300, Kuala Ketil, Kedah.
04-416 4037
019-5437912 Ustazah Marsyitah Abdul Talib

HS/13/24-10

  • Img Annaim 1
  • Img Annaim 2
  • Img Annaim 3
  • Img Annaim 4
  • Img Annaim 5
  • Img Annaim 1
  • Img Annaim 2
  • Img Annaim 3
  • Img Annaim 4
  • Img Annaim 5

PENGENALAN
Sekolah Rendah Al-Naim Desa Murni ditubuhkan pada 1 Januari 1984 di bawah naungan Maahad Tarbiyah Islamiah Derang, Pokok Sena Alor Setar, Kedah Darul Aman. Ia terletak di Pekan Lama Kuala Ketil Kedah. Ia merupakan Sekolah Rendah Islam (Arab) yang menawarkan pengajian Al-quran, Agama, dan Bahasa Arab di samping disiplin diri sebagai ciri-ciri penerapan utama dan berkonsepkan asrama penuh.

Dipermulaan pembukaannya pada Januari 1984, sekolah ini mempunyai 60 orang pelajar. Atas kesedaran orang ramai betapa pentingnya penerapan nilai-nilai agama di dalam kehidupan yang harus dipupuk sejak zaman kanak-kanak lagi, maka semakin hari semakin bertambah bilangan pelajar yang mendaftar di sekolah ini. Hari ini bilangan pelajar sekolah ini telah mencapai 200 orang pelajar.

Di antara mudir-mudir yang pernah berkhidmat di sekolah ini ialah Ustaz Satimin (arwah), Ustaz Hasan (arwah), Ustaz Abu Bakar dan Ustaz Mahmud. Segala usaha, tenaga, jasa dan bakti mereka hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya.

Berkat kesabaran dan berbekalkan api semangat yang membara juga keazaman yang jitu oleh semua guru-guru, waris-waris pelajar dan orang ramai, perkembangan sekolah ini kian bertambah baik dan meluas sehinggalah ia berjaya didaftarkan sebagai Sekolah Agama Swasta. Ia didaftarkan di bawah Akta Pendidikan 1996 dengan nombor pendaftaran JPK(PPPS)03-03/7/008 sebagai Sekolah Rendah Al-Naim. Pada tahun 2011 nombor pendaftaran sekolah ini telah ditukar kepada K02A008.

Sekolah Rendah Al-Naim mempunyai sistem pendidikan yang berkonsepkan tarbiyah diri yang berterusan sepanjang masa meliputi pendidikan di bilik darjah, musolla, dewan makan, asrama dan di tempat-tempat lain. Semua ini bertujuan supaya mereka dapat mempraktikkan apa yang telah mereka pelajari di dalam kehidupan seharian.

Sukatan pelajaran Sekolah Rendah Al-Naim adalah berdasarkan kepada mata pelajaran agama seperti Tauhid, Fekah, Sirah, Hadis, Tafsir, Akhlak, Nahu, Sorof, dan Bahasa Arab Komunikasi. Semua buku-buku teks agama diambil dari sekolah Maahad Tarbiyah Islamiyah Derang. Manakala mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik diambil dari Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah(KBSR).

Di samping kurikulum yang di susun rapi, aktiviti ko-kurikulum juga tidak pernah di lupakan seperti permainan bola sepak, badminton dan sebagainya. Aktiviti kesenian dan kebudayaan Islam juga di titikberatkan seperti bernasyid, berpidato, bersajak dan sebagainya. Semua aktiviti-aktiviti yang dijalankan ini adalah untuk melahirkan generasi muda yang berkeyakinan dan berpengetahuan luas serta berani tampil ke hadapan masyarakat suatu hari nanti.

Pada tahun 2006 Sekolah Rendah Al-Naim telah di daftarkan sebagai Pusat Peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dengan nombor KL 501 dan seramai 20 orang calon pertama telah mengambil peperiksaan UPSR pada tahun tersebut.

Melihat pentingnya diwujudkan sebuah Maahad Tahfiz Al-Quran dalam kawasan yang sama untuk memberi peluang kepada pelajar Sekolah Rendah Al-Naim dan pelajar lain yang berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang hafazan Al-Quran, maka Maahad Tahfiz Rendah Al-Naim telah ditubuhkan dan pengajiannya telah bermula pada 1 Disember 2006 dengan bilangan pelajar seramai 21 orang.

Sekolah Rendah Al-Naim juga telah didaftarkan dibawah Majlis Agama Islam Kedah (MAIK) pada 18 Jun 2008 dengan nombor pendaftaran 02/2008. Dan pada tahun 2010 ia juga telah di daftarkan dibawah HESA.

Hari ini di atas usaha gigih serta penat lelah tenaga tadbir dan semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung, Sekolah Rendah Al-Naim mampu berdiri sama tinggi duduk sama rendah bersama Sekolah-Sekolah Rendah Islam yang lain di negeri Kedah ini. Walaupun dari segi pembangunannya yang amat sederhana, namun matlamat dan cita-citanya adalah satu.

Hubungi Kami

Pertubuhan Hal Ehwal Sekolah Agama Kedah
Kampung Pondok Haji Majid,
08800 Guar Chempedak,
Kedah Darul Aman, Malaysia.

04-4470014 04-4619637
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.